Beslag onder derden
Beslag op inkomen wordt ook soms 'derdenbeslag' genoemd. Er wordt dan beslag gelegd op je loon, uitkering of bankrekening.

Wat is beslag onder derden?
Beslag onder derden of derdenbeslag betekent dat er beslag wordt gelegd op geld dat een derde partij aan jou moet betalen. Deze ‘derde partij’ is bijvoorbeeld:
- een werkgever,
- een uitkeringsinstelling zoals de vakbond of mutualiteit,
- de bank waar je je bankrekening hebt.
De gerechtsdeurwaarder laat aan de schuldenaar en de derde partij weten dat er beslag is gelegd. Vanaf dit beslag moet de derde partij het beslagbare geld blokkeren. Je kan aan dit bedrag niet meer zelf aan.
De derde partij moet dit geld dan geven aan de gerechtsdeurwaarder. De gerechtsdeurwaarder zorgt voor de verdeling onder de schuldeisers. Dit doet hij volgens de wettelijke regels.
De derde partij moet doen wat de gerechtsdeurwaarder vraagt. Als dat niet wordt gedaan, kan de beslagrechter zeggen dat de derde partij verantwoordelijk is voor jouw schuld.
Kan al mijn geld in beslag worden genomen?
Niet al je geld kan in beslag worden genomen. Er zijn wettelijke regels die bepalen hoeveel van je inkomen in beslag kan worden genomen. Dat zijn beslaggrenzen. Deze grenzen zorgen ervoor dat je nog genoeg hebt om van te leven.
Deze beslaggrenzen zijn er ook voor een loonoverdracht bij een krediet of lening.
Kan het groeipakket of leefloon in beslag worden genomen?
Sommige inkomsten, zoals het groeipakket of het leefloon, kunnen niet in beslag genomen worden. Dat zal je altijd nog krijgen.
Wat als ik schulden van alimentatie of onderhoudsgeld heb?
Als je zelf nog alimentatie of onderhoudsgeld moet betalen dan kan het volledige inkomen in beslag worden genomen. Of je leefloon, invaliditeit of loon. Al je geld kan dan gebruikt worden om de alimentatie of het onderhoudsgeld terug te betalen.
In dit geval zijn de gewone beslaggrenzen dus niet van toepassing!
Beslag op nettoloon of brutoloon?
Je krijgt een loon van een werkgever. Als er beslag wordt gelegd op je loon, wordt dit berekend op basis van je nettoloon.
Hoewel beslag op inkomen kan helpen bij het aflossen van schulden, is het belangrijk dat het redelijk gebeurt, zodat je nog steeds genoeg hebt om van te leven.
Wat kan wel in beslag worden genomen worden:
- vergoedingen voor kledij
- eindejaarspremie
- vakantiegeld
Wat kan niet in beslag worden genomen:
Maaltijdcheques kunnen niet in beslag worden genomen.
Ik heb kinderen, wordt er dan minder in beslag genomen?
Ja, er wordt minder geld in beslag genomen. Per kind wordt een vast bedrag berekend dat niet in beslag mag worden genomen.
De gerechtsdeurwaarder vraagt via een invulformulier hoeveel kinderen er ten laste zijn. Dit formulier wordt samen met het beslag-exploot gegeven. Dit formulier vul je in en geef je terug aan de werkgever of aan de gerechtsdeurwaarder.
Ik heb meerdere inkomsten, wat nu?
Bijvoorbeeld:
- Je hebt een loon en ook een gedeelte invaliditeitsuitkering.
- Je combineert twee deeltijdse jobs.
Als je meerdere inkomsten hebt, worden deze bij elkaar opgeteld om het totale bedrag te bepalen dat naar je schuldeiser gaat. Dit gebeurt maandelijks.
Ik wil dat er van mijn inkomsten elke maand een bedrag wordt betaald aan de gerechtsdeurwaarder.
Kan ik dat zelf opstarten? Ja, dat kan. Dit is een 'vrijwillige afstand'.
Je kiest er dan zelf voor om via de werkgever of uitkeringsinstelling maandelijks een vast bedrag te betalen aan de gerechtsdeurwaarder voor een bepaald dossier.
Je werkgever of uitkeringsinstelling zal dan een bepaald bedrag uitbetalen aan de gerechtsdeurwaarder. Je krijgt het dan niet zelf op je bankrekening.
Een vrijwillige afstand biedt enkele voordelen:
- zekerheid dat er elke maand correct wordt afbetaald,
- het geld wordt onmiddellijk verrekend met de schuld,
- geen verdeling onder andere schuldeisers,
- je kan dit elk moment terug stopzetten.