Maak een overzicht van je schulden
Wat is een schuld?
Een schuld is een rekening of factuur die je nog niet hebt betaald vóór de gevraagde betaaldatum. Bijvoorbeeld: je hebt vorige maand je huur niet betaald, je bent een ziekenhuisfactuur vergeten betalen en je krijgt een eerste herinnering,…
Wie zijn mijn schuldeisers?
Welke schulden heb je en bij wie? Schuldeisers zijn personen of diensten bij wie je schulden hebt. Kijk al je brieven en e-mails na en maak een overzicht van je verschillende schuldeisers.
Hoe ver staat mijn factuur/schuld?
Weet je niet goed hoe groot je schulden zijn? Heb je een eerste herinnering gekregen of heb je daarna ook nog heel wat brieven gekregen van dezelfde schuldeiser? Wil je weten wat er nog gebeurt met een onbetaalde rekening?
De grootte van je schuld en eventuele andere bijkomende kosten kan je te weten komen door volgende tips:
1 Verzamel alle documenten
Verzamel documenten en rekeningen bij elkaar. Probeer de rekeningen per afzender of schuldeiser te ordenen. Leg bijvoorbeeld alle rekeningen van energie, telecom, school, ziekenhuis,... samen.
Vaak krijg je meerdere herinneringen voor dezelfde schuld. Soms wordt een herinnering door een andere invorderaar verzonden (bv. een incassokantoor, een advocaat of een deurwaarder). Dat is niet altijd duidelijk, maar staat vermeld in de brief.
Bekijk de meest actuele of recente brief; daarop staat vaak het bedrag dat je moet betalen.
2 Vraag een overzicht aan je schuldeiser
Je kan aan de schuldeiser zelf een overzicht van je schuld(en) vragen. Je schuldeiser moet dan je schuld aantonen; inclusief ondertekend contract en de kosten die erbij komen. Zo krijg je een overzicht van alle openstaande schulden met de meest actuele bedragen.
Deze voorbeeldbrief kan jou daarbij helpen:
In de brief wordt gevraagd naar informatie over de hoofdsom, de extra kosten en de intresten. Zo kan je zien of je schuld terecht is en je inderdaad alles moet betalen.
In de voorbeeldbrief wordt het volgende vermeld: 'onder voorbehoud van alle recht en zonder enige erkentenis van schulden'. Zo erken je de schuld (nog) niet zolang je niet weet of je de schuld wel helemaal moet betalen.
Stuur deze brief naar alle schuldeisers. Zo krijg je een actueel overzicht van de schulden.
Let op: Hou steeds je klantnummer, dossiernummer of referentienummer bij de hand!
3 Databanken met informatie over je schulden
Bij verschillende (online) databanken vind je informatie over je eventuele schulden of onbetaalde rekeningen. Die kan je gratis opvragen.
- Weet je niet meer welke leningen en kredieten je hebt? Log in bij De Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Hier vind je consumentenkredieten en hypothecaire kredieten die je hebt afgesloten. Daarnaast vind je ook eventuele niet-betaalde kredieten.
- Log in bij MyMinFin: Hier vind je informatie over je inkomstenbelasting, belastingfiches, huurcontract,… Je ziet er ook of je schulden hebt bij de overheid, bijvoorbeeld wanneer je belastingen niet betaald hebt of nog een openstaande verkeersboete hebt.
- Log in bij Justonweb.be en vind informatie over jouw rechtzaak (vonnis), boete, gerechtelijk beschermingsdossier, ...
Om in te loggen bij bovenstaande websites heb je een elektronische identiteitskaartlezer of de itsme-app op je smartphone nodig.
4 Maak een overzicht
Een schuldoverzicht is handig om te zien wat je moet betalen:
- aan wie (= de schuldeiser of invorderaar)
- hoeveel
- met welk referentienummer op het juiste rekeningnummer.
Als het om grote bedragen zijn die je niet in één keer kan betalen, bekijk dan hoe je een afbetalingsplan kan voorstellen.
Verzamel je schulden of afbetaalplannen en noteer alles in deze handige tabel om een overzicht te maken van je schulden of afbetaalplannen.