Hoe ziet mijn waterfactuur eruit?
Wanneer je je waterfactuur ontvangt, zie je een overzicht van verschillende onderdelen en termen. Deze kunnen soms verwarrend zijn. Om je beter te helpen begrijpen wat je precies betaalt en waarom, nemen we je stap voor stap mee door de belangrijkste onderdelen van je waterfactuur.
Wat staat er allemaal op je factuur?
Een waterfactuur is meer dan de loutere waterlevering. Zo bestaat het factuur uit drie verschillende onderdelen:
- Levering: waterlevering kent ook praktische kanten. De levering omvat de kosten voor het oppompen, transporteren via leidingen en leveren van water tot aan je watermeter.
- Afvoer: hier betaal je voor de ‘gemeentelijke saneringsbijdrage’, beter te begrijpen als de kosten voor het wegvoeren van je afvalwater via de riolering.
- Zuivering: de ‘bovengemeentelijke saneringsbijdrage’, zijn de kosten die je betaalt voor de zuivering of het reinigen van afvalwater.
Deze kosten zijn telkens opgedeeld in twee delen, namelijk: het vastrecht en een variabele prijs. Hieronder leggen we kort uit wat deze termen betekenen:
- Vastrecht is een vast bedrag dat per jaar betaald moet worden, ongeacht je waterverbruik. Het vastrecht bedraagt €100 per jaar, maar je krijgt een korting van €20 per gezinslid, tot een maximum van vijf gezinsleden.
- Variabele Prijs is een bedrag afhankelijk van je werkelijke waterverbruik. Hoe meer water je verbruikt, hoe hoger dit bedrag zal zijn.
Verbruiks- en tussentijdse facturen
Om te begrijpen hoe een watermaatschappij omgaat met het verwerken van allerlei kosten, leggen wij kort het systeem van “hoe en wanneer” uit:
- Tussentijdse of voorschotfacturen: gewoonlijk ontvang je om de drie maanden een voorschot of tussentijdse factuur
- De eindfactuur of verbruiksfactuur: jaarlijks stuurt de watermaatschappij één eindfactuur op van je totale verbruik. Hier worden jouw voorschotten verrekend.
Opgelet! Het is van belang om jaarlijks je meterstand te registreren en zo je werkelijke verbruik te kunnen monitoren.
Wist je dat je je waterfactuur zelf kan berekenen? Dit kan je doen via de similmator van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Bewust omgaan met je waterverbruik
Er zijn enkele tips en tricks die kunnen helpen bij het beheersen van je verbruik en kosten, namelijk
- Monitor je watermeter: noteer regelmatig je meterstand om een overzicht van je gewoonlijke verbruik te bewaken en eventuele afwijkingen (bv. waterlek) een stap voor te zijn.
- Bewust water gebruiken: probeer je verbruik zo laag mogelijk te houden door kort te douchen, een waterbesparende douchekop of andere waterbezuinigde apparaten te gebruiken, etc.
- Onderhoud je installaties: zorg ervoor dat je kranen en leidingen goed onderhouden blijven. Zo kan bv. een verstopte leiding je waterstroom belemmeren en een langer verbruik als gevolg geven voor je wateraanvoer.
- Gebruik regenwater: voor niet-gastronomisch getinte handelingen, zoals het wassen van je auto, het wateren van de planten,… is het gebruik van regenwater voordeliger dan het gebruik van drinkbaar stadswater.