Ik heb een handicap. Welke tegemoetkomingen bestaan er?
Als een persoon met een handicap, kan je verschillende tegemoetkomingen krijgen voor kosten die met je handicap te maken hebben. Ontdek hier welke premies er bestaan en hoe je ze aanvraagt.
Persoonsvolgend budget
Met een persoonsvolgend budget (pvb) kies je zelf hoe je je zorg organiseert. Dit kan voor de zorg thuis, in een voorziening of beide zijn. Je besteedt je budget zoals jij dat wil.
Je vraagt je pvb aan bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Daarvoor moet je een ondersteuningsplan maken, wat niet altijd zo eenvoudig is. Vraag hiervoor best hulp aan de dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds. Vervolgens zal jouw situatie ook onderzocht worden door een multidisciplinair team.
Voor wie al een pvb heeft, is alin vzw er om je te ondersteunen met het beheer van je budget.
Zorgbudgetten
Misschien kom je in aanmerking voor een zorgbudget van de Vlaamse sociale bescherming. Een zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld bij ernstige gezondheidsproblemen of een handicap.
Het zorgbudget mag je vrij besteden. Hierdoor kan je zelf kiezen welke zorg en hulp je hiermee zal inschakelen om een zo normaal en aangenaam mogelijk leven te leiden. Met dit budget kan je bijvoorbeeld de kosten van een woonzorgcentrum, een rolstoel, thuiszorg of andere hulp betalen.
Integratie- en inkomensvervangende tegemoetkomingen
Van de federale overheid (Directie-generaal Personen met een handicap) kan je ook een tegemoetkoming krijgen.
De integratietegemoetkoming is er voor meerderjarige personen met een handicap of aandoening en helpt je om je dagelijkse kosten en zorg te organiseren. Hoeveel je krijgt, hangt af van je zorgnood en je inkomen.
Ben je tussen 18 en 65 jaar? Kun je door je handicap niet gaan werken? Of werk je wel, maar kun je door je handicap maar 1/3de of minder verdienen van wat iemand zonder handicap op de algemene arbeidsmarkt kan verdienen (verminderd verdienvermogen)? Dan heb je misschien recht op de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT).
De inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) is een tegemoetkoming waar je recht op kunt hebben als je verdienvermogen verminderd is door je handicap. De tegemoetkoming vervangt het inkomen dat je zou krijgen als je geen handicap had. Ook deze tegemoetkoming is afhankelijk van je zorgnood en het inkomen van jou en je partner.
Voorwaarden voor IVT
- je bent tussen 18 en 65 jaar,
- je kunt door je handicap niet werken. Of je werkt wel, maar je verdienvermogen is beperkt tot 1/3de van wat iemand zonder handicap op de reguliere arbeidsmarkt kan verdienen.
- je bent ingeschreven in het bevolkingsregister,
- je bent gedomicilieerd in België en je verblijft er ook effectief.
Uitzonderingen van IVT
Je kunt ook in aanmerking komen als je jonger dan 18 jaar bent en ofwel:
- getrouwd bent of getrouwd geweest bent;
- een kind ten laste hebt;
- een handicap gekregen hebt nadat het recht op kinderbijslag wegviel (bv. Je gaat werken en ontvangt daardoor geen kinderbijslag meer, maar daarna heb je een ongeval dat ervoor zorgt dat je een handicap krijgt).
Er zijn ook nog een aantal nationaliteitsvoorwaarden, voor mensen die niet in België zijn geboren.
Meer informatie hierover over deze en andere tegemoetkomingen, hoe je ze kan aanvragen en of je in aanmerking komt, kan je vinden op de website van Handicap Belgium
Of via de Vlaamse website: www.vaph.be
Veelgestelde vragen over Gezondheid:
De hulpkas is een gratis ziekenfonds. Je kan je aansluiten bij Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Als lid van de HZIV hoef je geen ziekenfondsbijdrage te betalen.
Houd er echter rekening mee dat de HZIV geen ledenvoordelen biedt, minder goed bereikbaar is en geen lokale kantoren of Dienst Maatschappelijk Werk heeft.
Naast de ziekenfondsbijdrage moet je ook een Vlaamse zorgpremie betalen. De zorgpremie is een jaarlijks bedrag dat iedereen moet betalen om de Vlaamse Sociale Bescherming te financieren.
Als je de zorgpremie niet of slechts gedeeltelijk betaalt, riskeer je een boete van 250 euro. Uiteindelijk kan zelfs een deurwaarder worden ingeschakeld als je je schuld niet vereffent.
Als Brusselaar kan je kiezen om de jaarlijkse Vlaamse zorgpremie te betalen.
Als je deze zorgpremie betaalt kan je beroep wil doen op de Vlaamse sociale bescherming. Op deze manier kan je dan, wanneer nodig, beroep doen op een zorgbudget.
https://www.vlaamsesocialebescherming.be/de-zorgpremie/je-woont-in-het-brussels-gewest