Waar en hoe kan ik een ziekte-uitkering aanvragen?
Als je ziek wordt of je hebt een ongeval waardoor je niet kan gaan werken, kan je een ziekte-uitkering aanvragen. Ook als werkzoekende heb je tijdens je ziekte recht op een uitkering van het ziekenfonds.
De eerste 30 kalenderdagen betaalt in principe de werkgever jouw loon door als je ziek bent. Dit hangt af of je arbeider of bediende bent en hoelang je al in dienst bent.
Voor ambtenaren is er een andere regeling. Je kan dit ook altijd bevragen aan de personeelsdienst van jouw werkgever.
Wat is arbeidsongeschiktheid?
Arbeidsongeschiktheid betekent dat je door ziekte of een ongeval niet in staat bent om te werken. Je hebt hiervoor een speciaal getuigschrift nodig van je dokter. Als werknemer, werkzoekende of zelfstandige heb je dan recht op een ziekte-uitkering.
Alles over arbeidsongeschiktheid op de website van het RIZIV.
Hoe vraag je een ziekte-uitkering aan?
Om een ziekte-uitkering te krijgen, moet je zelf een aanvraag doen. Het is belangrijk dat je hier op tijd aan begint.
Het eerste wat je moet doen als je ziek bent, is je werkgever op de hoogte stellen. Als je een doktersverklaring nodig hebt voor je werk, zorg er dan voor dat je die krijgt. Vervolgens moet je je arbeidsongeschiktheid melden bij je ziekenfonds. Dit doe je met een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid, dat je dokter voor je invult.
Wanneer is op tijd?
De termijn hangt af van je werksituatie:
- interimcontract: 7 kalenderdagen
- arbeider: 14 kalenderdagen
- bediende: 28 kalenderdagen
Bezorg steeds zo snel mogelijk je (nieuwe) doktersattest aan jouw ziekenfonds.
Indien te laat, ontvang je 10% minder uitkering tot de dag dat zij het doktersattest hebben ontvangen.
Wat gebeurt er nadat je je ziekenfonds hebt ingelicht?
Nadat je je werkgever en ziekenfonds op de hoogte hebt gebracht, zal de adviserend-arts van je ziekenfonds je arbeidsongeschiktheid beoordelen. Je ontvangt dan enkele documenten die je moet invullen. Hiermee kan het ziekenfonds je uitkering berekenen en uitbetalen. Je ontvangt je uitkering om de 14 dagen.
Hoeveel bedraagt mijn uitkering?
De ziekte-uitkeringen worden berekend op basis van uw vorige werkstatus en uw gezinssituatie:
- werknemer: je ontvangt een percentage van je bruto dagloon, met minimum- en maximumbedragen die variëren afhankelijk van uw situatie.
- werkloos: de uitkering berekend op basis van het begrensde bruto dagloon waarop de werkloosheidsuitkering is gebaseerd.
Voor meer informatie kan je de website van het RIZIV raadplegen.
Wat als je weer kunt werken?
Als je aan het einde van je ziekteverlof klaar bent om weer aan de slag te gaan, hoef je je ziekenfonds niets te melden.
Als je eerder kunt beginnen met werken, moet je dit wel laten weten. En als je langer ziek bent dan verwacht, heb je een nieuwe doktersverklaring nodig voor een verlenging van je ziekte-uitkering.
Veelgestelde vragen over Gezondheid:
De hulpkas is een gratis ziekenfonds. Je kan je aansluiten bij Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Als lid van de HZIV hoef je geen ziekenfondsbijdrage te betalen.
Houd er echter rekening mee dat de HZIV geen ledenvoordelen biedt, minder goed bereikbaar is en geen lokale kantoren of Dienst Maatschappelijk Werk heeft.
Naast de ziekenfondsbijdrage moet je ook een Vlaamse zorgpremie betalen. De zorgpremie is een jaarlijks bedrag dat iedereen moet betalen om de Vlaamse Sociale Bescherming te financieren.
Als je de zorgpremie niet of slechts gedeeltelijk betaalt, riskeer je een boete van 250 euro. Uiteindelijk kan zelfs een deurwaarder worden ingeschakeld als je je schuld niet vereffent.
Als Brusselaar kan je kiezen om de jaarlijkse Vlaamse zorgpremie te betalen.
Als je deze zorgpremie betaalt kan je beroep wil doen op de Vlaamse sociale bescherming. Op deze manier kan je dan, wanneer nodig, beroep doen op een zorgbudget.
https://www.vlaamsesocialebescherming.be/de-zorgpremie/je-woont-in-het-brussels-gewest