Wat zijn de risico’s van een online aankoop achteraf betalen?
Achteraf betalen
Je bestelt iets online maar moet dit nog niet onmiddellijk betalen. Na de levering heb je nog enkele weken de tijd om te beslissen of je het artikel koopt of niet. Deze dienst wordt aangeboden door bedrijven als AfterPay, Klarna en Billink. Webwinkels kunnen dit systeem inkopen.
Handig of gevaarlijk?
Online shoppen en achteraf betalen is eigenlijk een vorm van kopen op krediet of geld lenen. Je hoeft het geld niet te hebben maar toch kan je spullen aankopen…een beetje gevaarlijk toch?
Je schuift als het ware de rekening voor je uit. Maak dus enkel gebruik van dit systeem als je over voldoende geld beschikt om een aankoop te doen. Heb je moeite om jouw vaste kosten zoals huur of de afbetaling van je lening, gas, elektriciteit en water,… te betalen? Doe dan best geen aankopen via dit systeem. Anders loop je het gevaar om in de schulden terecht te komen.
Overzicht kwijt
Een ander gevaar van dit systeem, is dat je het overzicht van wat je uitgeeft kan kwijtraken. Dit is zeker het geval als je meerdere aankopen doet. Al snel ben je meer aan het uitgeven aan online aankopen, dan dat je portemonnee toelaat.
Te laat betaald?
Je vergeet op tijd jouw aankoop te betalen, is een andere valkuil. Te laat betalen betekent extra kosten betalen. Zorg voor gebruik dat je goed geïnformeerd bent over hoe het systeem werkt.
Zoek uit wanneer en via welk kanaal je de factuur zal ontvangen, wanneer de uiterste betaaldatum is en welke betaalmogelijkheden je hebt. Deze info kan je terugvinden op de website van de webwinkel.