Moet ik nog huur betalen bij gebreken aan mijn huurwoning?
Je blijft nog best de huur betalen
Stoppen met huur betalen is nooit een goed idee. Zelfs wanneer de verhuurder een bepaalde herstelling niet wil uitvoeren, moet je nog blijven betalen.
Enkel als je situatie onder volgende voorwaarden valt, dan kan je stoppen met huur te betalen voor een bepaalde periode. Vraag wel eerst raad bij de huurdersbond.
Voorwaarden om te stoppen met de huur te betalen:
- De fout van de verhuurder moet daadwerkelijk vaststaan. Dit kan soms moeilijk te bewijzen zijn. Zo kan vocht in een woning een gevolg zijn van het slecht gebruik van de woning door de huurder.
- De huurder schrijft dan eerst een aangetekende brief, waarin hij de situatie uitlegt. Dat is een ingebrekestelling.
- De huurder ondervindt nadeel of ernstige hinder van het gebrek in de woning. Zolang er geen ernstig nadeel of hinder is, mag de huurder niet ophouden met het betalen van de huurprijs.
- Het deel van de huishuur dat men inhoudt, moet in verhouding staan tot de ernst van de gebreken van de woning. Bijvoorbeeld: Als ‘slechts’ één kamer ten gevolge van dringende herstellingswerken niet kan worden gebruikt, kan de huurder niet de volledige huur inhouden.
- Eventueel kan een deel van de huur op een aparte rekening of een derdenrekening van bijvoorbeeld een advocaat worden gestort. Zo weet de verhuurder dat het deel van de huur wel beschikbaar is. De huurder kan zo bewijzen dat hij nog steeds bereid is om de huur te betalen.
- Ten slotte moet er een voldoende samenhang zijn tussen het niet betalen en de gebreken van de huurwoning.
Naar de vrederechter
Als de verhuurder binnen een korte termijn de herstellingen niet doet, stap dan naar de vrederechter. Vraag hiervoor zeker raad bij de Huurdersbond of bij een advocaat.
Zodra de verhuurder alles heeft opgelost in de huurwoning, moet een regeling worden getroffen over de verdere terugbetaling van de huishuur.
De huurdersbond staat voor je klaar
Mochten er onenigheden zijn met de (ver)huurder, raden we je aan om een huurdersbond in te schakelen. Zij staan je bij en geven advies over wat jij in jouw situatie het beste kan doen.
Daarnaast kun je ook bij een advocaat steeds advies inwinnen.