Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?
Je kocht een huis en leende hiervoor geld bij de bank. Maar dan gebeurt er iets onverwacht. Je verliest je job, wordt ziek of krijgt andere onvoorziene omstandigheden op je bord.
Daardoor kan je in financiële problemen komen. Misschien ben je niet meer in staat om je hypothecaire krediet terug te betalen.
Wat gebeurt er als je jouw lening niet kan betalen?
- Na drie maanden krijg je een aangetekende aanmaning van de bank.
- Nog steeds niet betaald? Dan verschijn je samen met je bank voor de beslagrechter. Die bemiddelt voor een minnelijke schikking.
- Komt er geen akkoord? Dan volgt er een procedure van uitvoerend onroerend beslag. De bank mag je woning verkopen.
Lees hieronder de tips om dit te voorkomen:
Contacteer je bank of kredietgever
Ervaar je financiële moeilijkheden? Dan contacteer je best zo snel mogelijk jouw bank. Samen kan je kijken welke maatregelen eventueel mogelijk zijn om maandelijks minder te betalen. Hier vind je de contactgegevens van je kredietinstelling.
Welke mogelijkheden bestaan er om maandelijks minder te betalen?
De volgende mogelijkheden bestaan om je maandelijks bedrag te verminderen. De bank bekijkt samen met jou of je in aanmerking komt voor een van deze opties:
- je verlengt de duur van je hypothecair krediet;
- je vraagt tijdelijk uitstel van betaling van het kapitaal, je betaalt dan enkel de rente;
- de terugbetalingen tijdelijk op pauze zetten.
Praat eerst met je bank. Zoek samen een haalbare oplossing naar spreiding van de maandlasten die beter past bij je nieuwe situatie.
Wist je dat? Er is een verzekering tegen inkomstenverlies.
De overheid biedt in Vlaanderen de Verzekering Gewaarborgd Wonen aan die je gedeeltelijk en tijdelijk beschermt tegen mogelijke betalingsproblemen bij onvoorziene gebeurtenissen.
Als werkende kan je deze verzekering afsluiten voor een periode van maximaal 10 jaar. Word je tijdens deze periode onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt? Dan kan je een tegemoetkoming voor de aflossing van je lening krijgen.