Welke kosten zijn voor de huurder/verhuurder?
Voor oude huurcontracten, afgesloten voor 1 januari 2019...
... kunnen de huurder en verhuurder zelf kiezen wie wat betaalt. Als het niet duidelijk is, gelden deze simpele regels: De verhuurder betaalt voor alles wat met het huis zelf te maken heeft, zoals reparaties en ouderdomskosten. De huurder betaalt voor dagelijkse dingen zoals lampen en kleine apparaten.
Voor huurcontracten vanaf 1 januari 2019...
... vind je in het Vlaams Woninghuurdecreet wie wat moet betalen. Als iets niet in het Vlaams Woninghuurdecreet staat, gelden weer de simpele regels van hierboven.
Verdeling van de kosten
Naast de huurprijs moet de huurder soms extra kosten betalen. Voor sommige kosten is het duidelijk wie ze moet betalen, dat staat vast en mag niet veranderd worden. Kosten waarover niets is afgesproken, worden verdeeld op een simpele manier:
- De verhuurder betaalt voor dingen die met het huis zelf te maken hebben.
- De huurder betaalt voor dingen die met het gebruik van het huis te maken hebben.
Een algemene tip is om het gehuurde pand zo goed mogelijk te onderhouden. Zo kan je onnodige kosten vermijden.
Kosten voor de huurder, enkele voorbeelden:
- Waterverbruik
- Gas of olieverbruik voor verwarming
- Elektriciteit in huis en gemeenschappelijke ruimtes
- Afvalverwijdering (ophaling vuilnis, Diftar, Ecowerf…)
- Schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes
- Kleine reparaties zoals lampen, apparaten en kapotte kranen
- Schade veroorzaakt door de huurder, huisgenoten, bezoekers of huisdieren.
Kosten voor de verhuurder, enkele voorbeelden:
- Grote reparaties in gemeenschappelijke ruimtes, behalve als de huurder het heeft beschadigd
- Het kopen of vervangen van meters voor nutsvoorzieningen
- Liftkosten
- Grote onderdelen vervangen en het moderniseren van het huis
- Het uitvoeren van veiligheidscontroles en inspecties
Wat zijn gemeenschappelijke ruimtes?
Dit zijn niet enkel de traphal en de collectieve stookplaats. Het zijn ook alle vloeren, muren, daken en collectieve installaties die door de eigenaars samen beheerd worden.
Nog enkele belangrijke regels
- Als er iets kapot is in het huis dat de verhuurder moet maken, moet de huurder dat laten weten. Zo kan de verhuurder snel iets doen en erger voorkomen. Als de huurder dit niet op tijd meldt, moet hij zelf betalen voor eventuele extra schade, behalve als hij kan bewijzen dat de verhuurder al wist van het probleem.
- De verhuurder moet ook zorgen voor reparaties als iets oud is of versleten, of als er schade is door iets wat buiten de macht van de huurder gebeurde, zoals bijvoorbeeld een storm. Maar als er bijvoorbeeld is ingebroken omdat de huurder niet goed heeft afgesloten, moet de verhuurder niet betalen voor de reparaties.
- Als de huurder zelf schade veroorzaakt, moet hij daarvoor betalen. Dit geldt ook voor schade veroorzaakt door huisgenoten, onderhuurders of huisdieren.
- De kosten voor het beheer van het gebouw worden verdeeld tussen huurder en verhuurder. Maar de kosten voor vergaderingen, administratie en investeringen zijn voor de verhuurder.
Auteur: Vlaams Huurdersplatform
Interessante links:
- Vind de Woonmaatschappij in je buurt.
- Bekijk de brochure Wegwijs in de sociale huur.
Veelgestelde vragen rond Wonen:
Was je dakloos? Heb je een laag inkomen? En heb je nu een woning gevonden? Dan heb je misschien recht op een installatiepremie.
Dit vraag je aan bij het OCMW en geldt voor inwoners van Vlaanderen, Brussel of Wallonië.
De installatiepremie is hetzelfde bedrag als één maand leefloon van een "persoon met gezinslast", (ongeacht of je gezinslast hebt of niet).
Je kan een lening aanvragen bij het Woningfonds of bij het BRUHWA (of BRUGAL) Fonds. Steun voor de samenstelling van de huurwaarborg - Brussel Huisvesting
Ook kan het OCMW jou op verschillende manieren helpen bij de waarborg. Door het bedrag te lenen of door een bankgarantie. Huurwaarborgen | POD Maatschappelijke Integratie (mi-is.be)
Je kan een lening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds: Huurwaarborglening van het Vlaams Woningfonds | Vlaanderen.be
Ook kan het OCMW jou op verschillende manieren helpen bij de waarborg. Door het bedrag te lenen of door een bankgarantie. Huurwaarborgen | POD Maatschappelijke Integratie (mi-is.be)