Een naast familielid is overleden. Welke geldzaken regel ik?
Eerst en vooral innige deelneming en veel sterkte. Bij het overlijden van een dierbare komen er heel wat emoties kijken. En dan moet je nog aan de slag met de administratie. Hieronder lees je wat je mag verwachten, naast enkele aandachtspunten.
Erfenis aanvaarden, inkijken of weigeren
Wist je dat je bij een erfenis drie keuzes hebt? Het is mogelijk dat de persoon die overleden is nog schulden had. Die schulden kan je ook overerven als je de erfenis aanvaardt. De overledenen had dan meer schulden dan resterend geld of activa (= bv. een woning).
Daarom heb je als erfgenaam drie opties:
- Je aanvaardt de erfenis. Indien je zeker weet dat de erfenis meer oplevert dan kost, kan je de erfenis gewoon aanvaarden.
- Je wil eerst de erfenis inkijken. Dit heet de erfenis aanvaarden 'onder voorrecht van boedelbeschrijving'. Weet je niet zeker of de erfenis meer schulden of meer activa bevat? Dan brengt de notaris die eerst in kaart. Dan weet je alsnog zeker of je de erfenis best weigert of aanvaardt.
- Je weigert de erfenis. Indien je zeker bent dat de erfenis meer schulden bevat dan dat het je opbrengt, mag je de erfenis bij voorbaat weigeren.
Blokkeren gemeenschappelijke bankrekening
Als partner van de overledene moet je heel wat administratie verwerken. Denk aan aansluitingen stopzetten, diensten op naam van je partner aanpassen, etc.
Je gemeenschappelijke bankrekening met je partner zal gedurende 3 maanden geblokkeerd worden. Uiteraard krijg je wel een bedrag om die maanden door te komen. Die maatregel gebeurt om discussies bij de notaris te vermijden.
Andere vragen over geldzaken bij een overlijden
Wat gebeurt er nu met je hypotheek? Heb je een schuldsaldoverzekering? Wat dekt de overlijdensverzekering? En wat verandert er nu aan je eigen premies, tegemoetkomingen, pensioen of uitkeringen? Ongetwijfeld heb je nog heel wat vragen over bankzaken. Aarzel niet om een notaris te raadplegen.