Beslag op roerende goederen (meubels, auto,...)
Wanneer een schuldeiser beslag laat leggen op je roerende goederen (zoals meubels, een auto of een televisie), dan kunnen deze goederen verkocht worden om je schulden te betalen. Dit beslag wordt uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder.
De gerechtsdeurwaarder komt langs...
De gerechtsdeurwaarder komt langs om een inventaris te maken van de aanwezige inboedel (meubels, televisie,...) en de voertuigen.
Op dat ogenblik neemt de gerechtsdeurwaarder de goederen niet mee maar legt hij wel al de datum vast waarop de opgelijste goederen zullen worden verkocht. Je krijgt een kopie van zijn beslag- exploot waarin de lijst van in beslag genomen goederen en de verkoopdatum zijn bepaald.
Ophalen en verkoop
Na een maand kan de gerechtsdeurwaarder deze goederen ophalen. Dit kan gebeuren met een verhuis- en/of takeldienst.
De goederen worden dan gebracht naar een veilingzaal waar ze openbaar verkocht worden. De verkoop kan fysiek plaatsvinden in de veilingzaal of online via Auctionline.be
De winst van de verkoop wordt gebruikt om de schulden terug te betalen. De gerechtsdeurwaarder moet hierbij een wettelijke procedure volgen die bepaalt naar welke schuldeisers de opbrengst gaat.
Opgelet: De ophaling van de spullen, het bewaren in de veilingzaal, de verkoop en de verdeling kosten ook geld. Deze kosten moet de schuldenaar ook betalen.
Wat mag een gerechtsdeurwaarder in beslag nemen?
In principe mag de gerechtsdeurwaarder alle goederen die hij ter plaatse aantreft in beslag nemen.
De wet heeft bepaald dat sommige goederen van personen niet in beslag kunnen worden genomen.
Wat mag een gerechtsdeurwaarder niet in beslag nemen?
Er zijn bepaalde goederen die een gerechtsdeurwaarder bij particulieren niet in beslag mag nemen.
Zoals de meubels en huishoudelijke apparaten die je nodig hebt om dagdagelijkse dingen te doen (eten, koken, wassen, slapen, ...).
Ook schoolmateriaal voor kinderen en maaltijdcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Andere voorbeelden van goederen die de gerechtsdeurwaarder niet in beslag kan nemen:
- de tafel en de stoelen die nodig zijn om alle leden van het gezin te laten eten;
- keukengoederen die noodzakelijk zijn om te koken en te eten;
- een kookfornuis en een koelkast;
- een microgolfoven en ijskast mogen daarentegen wél in beslag genomen worden!
- speelgoed;
- goederen die nodig zijn voor studie of opleiding;
- goederen tot een waarde van €2500 die nodig zijn voor het werk van de schuldenaar;
- één computer met internettoegang en een printer;
- het bed en beddengoed voor alle leden van het gezin;
- wasmachine, strijkijzer en strijkplank;
- een droogkast mag daarentegen wél in beslag genomen worden!
Opgelet: dit geldt niet voor luxeproducten of wanneer het beslag is gelegd omdat je een schuld hebt voor deze goederen.
Ook wanneer je deze goederen verplaatst, kunnen ze in beslag worden gelegd. Bijvoorbeeld: je plaatst de meubels tijdelijk bij een vriend of familielid; dan zijn de goederen nog steeds voor beslag vatbaar.
Wat als ik samenwoon?
Een gerechtsdeurwaarder mag ervan uitgaan dat alle spullen op het adres van de schuldenaar ook van de schuldenaar zijn. Daarom mag de gerechtsdeurwaarder deze spullen in beslag nemen.
Als je wettelijk samenwoont of getrouwd bent, word je in sommige gevallen ook schuldenaar volgens de wet. Dit betekent dat de gerechtsdeurwaarder ook de spullen van de partner in beslag kan nemen.
Belangrijk: Als iemand anders dat bepaalde spullen van hem zijn, kan deze persoon de bewijzen (facturen, betalingen, bestelbonnen etc) geven aan de gerechtsdeurwaarder. Dit kan helpen om het beslag op die spullen te stoppen.
Indien de gerechtsdeurwaarder niet akkoord gaat, kan een revindicatieprocedure voor de beslagrechter worden opgestart. Dit is een dure juridische procedure en het kan zijn dat de beslagrechter je geen gelijk geeft. Zoek in dit geval juridische bijstand.
Onterecht in beslag?
Als je denkt dat bepaalde goederen onterecht in beslag zijn genomen, moet je dit meteen of binnen vijftien dagen na het beslag melden aan de gerechtsdeurwaarder.
De gerechtsdeurwaarder noteert jouw opmerkingen in het beslag- exploot. De gerechtsdeurwaarder stuurt een kopie van dit beslag- exploot binnen de vijfentwintig dagen naar de beslagrechter. De beslagrechter zal dan een beslissing maken.
Het is verstandig om een kopie van dit verslag te vragen en zo snel mogelijk juridische hulp in te schakelen.
Niet akkoord met het beslag?
Als je niet akkoord gaat met het beslag zelf, kan je verzet aantekenen bij de beslagrechter. Dit verzet stopt de verkoop niet, dus de verkoop gaat door.
De beslagrechter kan wel beslissen om het beslag te stoppen. In dit geval is het goed om hulp van een advocaat te zoeken.
Belangrijk: In elke fase kan je de gerechtsdeurwaarder contacteren. Als facilitator zoekt hij naar een oplossing die werkbaar is voor alle partijen.