Beslag op woning of op onroerende goederen
Bij beslag op onroerende goederen kunnen schuldeisers beslag laten leggen op:
- een woning,
- een appartement,
- een garage,
- een perceel grond,
- of andere onroerende goederen.
Het beslag op onroerend goed verloopt in verschillende stappen waarbij de gerechtsdeurwaarder diverse keren tussenkomt.
De beslagrechter stelt een notaris aan die het onroerend goed zal verkopen en de opbrengst ervan zal verdelen onder schuldeisers van de schuldenaar.
De belangrijkste stappen bij beslag op onroerende goederen:
1 Poging tot verzoening
De poging tot verzoening bij de beslagrechter is verplicht wanneer je de hypothecaire lening niet correct afbetaalt.
Na verschillende waarschuwingen volgt een oproep tot verzoening bij de beslagrechter.
- Vinden jullie samen een oplossing? Dan wordt dit vastgelegd in een proces-verbaal van verzoening. Dit heeft dezelfde waarde als een vonnis.
- Wordt de beslissing niet nageleefd of wordt er geen akkoord bereikt? Dan kan de hypothecaire schuldeiser beslag laten leggen op de onroerende goederen waarop de hypotheek rust.
2. Bevel tot betalen
De gerechtsdeurwaarder brengt een bevel tot betalen ter kennis aan de schuldenaar. Dit is een laatste
Dit komt enkel voor als je je hypothecaire lening niet kan terugbetalen. Na enkele verwittigingen kan je worden opgeroepen tot een verzoening bij de beslagrechter. Als er daar een oplossing wordt voorgesteld, wordt dit opgemaakt in een PV tot verzoening. Dit heeft evenveel waarde als een vonnis.
2 Bevel tot betalen
De gerechtsdeurwaarder brengt een bevel tot betalen aan de schuldenaar. Dit is een laatste waarschuwing om een onroerend beslag te vermijden. Dit betekent dat als je niet betaalt, er beslag zal worden gelegd op de woning of een ander onroerend goed.
Aan de akte van bevel tot betalen kan er publiciteit worden verleend in de hypothecaire registers, maar dit is niet verplicht. In geval van publiciteit kan de schuldenaar het goed zelf niet meer verkopen.
3 Akte van beslag
Ten vroegste vijftien dagen en ten laatste zes maanden na het bevel tot betalen, kan het onroerend goed in beslag genomen worden door de gerechtsdeurwaarder.
Aan de akte van beslag wordt publiciteit verleend in de hypothecaire registers zodat de schuldenaar dit goed zelf niet meer kan verkopen.
4 Aanstelling van notaris en verkoop
Als er geen akkoord komt, vraagt de schuldeiser de beslagrechter om een notaris aan te stellen. De notaris organiseert de verkoop van het huis of gebouw. De verkoop gebeurt meestal openbaar via Biddit.be.
Na de verkoop geeft de gerechtsdeurwaarder een uittreksel van het proces-verbaal aan de schuldenaar. Vanaf dat moment kunnen de bewoners door de nieuwe eigenaar worden uitgezet.
De notaris verdeelt ook het geld van de verkoop onder de schuldeisers. Dit gebeurt volgens de regels van de wet. De notaris maakt een proces-verbaal van rangregeling. De gerechtsdeurwaarder informeert de schuldenaar hierover.
Belangrijk: In elke fase kan je de gerechtsdeurwaarder contacteren. Als facilitator zoekt hij naar een oplossing die werkbaar is voor alle partijen.