Wat doet een gerechtsdeurwaarder?

Het innen of terugvragen van schulden is de meest bekende taak van een gerechtsdeurwaarder. Hieronder lees je meer over hoe een invorderingsprocedure verloopt en wat jouw rechten en plichten daarbij zijn.
Indien je schulden hebt, kan je een brief krijgen van een gerechtsdeurwaarder. Dat is mogelijk in twee situaties, namelijk bij een minnelijke of gerechtelijke invordering.
1 Tijdens een minnelijke invordering
De gerechtsdeurwaarder probeert de schuld te innen zonder de tussenkomst van een rechtbank. Hij stuurt brieven en herinneringen om de schuld te regelen.
De gerechtsdeurwaarder moet zich houden aan specifieke regels. Deze regels gelden niet alleen voor hem, maar ook voor anderen die een schuld minnelijk invorderen zoals;
- de schuldeiser zelf,
- een advocaat,
- of een incassobureau.
Belangrijk: De gerechtsdeurwaarder zoekt een oplossing die werkt voor beide partijen. Hij kijkt wat haalbaar is voor de schuldenaar en wat aanvaardbaar is voor de schuldeiser.
Vaak betekent dit een afbetalingsplan.
2 Tijdens gerechtelijke invordering
Als een minnelijke oplossing niet lukt, kan de zaak door de rechtbank worden behandeld. De gerechtsdeurwaarder voert dan uit wat de rechter heeft beslist of wat er in een akte met uitvoerbare titel staat.
Let op: Bepaalde schuldeisers zoals de fiscus (= belastingen) en sociale zekerheidsinstellingen kunnen zélf een titel uitvaardigen op basis waarvan de gerechtsdeurwaarder moet optreden.
Zij kunnen dus sneller een schuld innen, zonder tussenkomst van een rechtbank!
1. Betekening
De gerechtsdeurwaarder zal je eerst officieel informeren van de uitvoerbare titel. Dit gebeurt via een betekening. Dit kan onder meer gaan om:
- vonnissen of arresten,
- innings- en invorderingsberichten,
- dwangbevelen.
Een notariële akte is ook een uitvoerbare titel, maar die zal hij niet opnieuw betekenen omdat je in het verleden reeds een kopie van de notaris hebt ontvangen. De deurwaarder gaat ervan uit dat je op de hoogte bent van die notariële akte.
De gerechtsdeurwaarder zorgt voor betekening van gerechtelijke documenten. Elk document dat je van de gerechtsdeurwaarder krijgt is een exploot. Daarvoor kan hij geld vragen.
2. Bevel tot betalen
Een betekening gaat vaak samen met een bevel tot betalen, al kan dit - naargelang de situatie – ook nadien verzonden worden.
Aan deze documenten hangen ook informatiebladen, die jou informeren over jouw rechten en mogelijkheden.
Voor zijn werk rekent de gerechtsdeurwaarder kosten aan.
Ben je niet thuis? Dan laat hij een bericht achter in de brievenbus en krijg je hiervan per post een melding.
Belangrijk: Neem zo snel mogelijk contact op met de gerechtsdeurwaarder om mogelijke oplossingen zoals een afbetalingsplan te bespreken.
Hoe sneller je dit doet, hoe meer opties er vaak nog zijn.
3. Beslag
Reageer je niet op het bevel om te betalen? dan kan de gerechtsdeurwaarder de opdracht krijgen om dwangmaatregelen uit te voeren zoals:
- beslag op een woning,
- beslag op (loon-)inkomsten,
- beslag op de inboedel (meubels,...) en voertuigen.
Een beslag op loon, uitkeringen of bankrekeningen kan zelfs gelegd worden onmiddellijk na de betekening, zonder een bevel tot betalen.
Een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen, maar ook de fiscus kan zelf rechtstreeks beslag leggen op bijvoorbeeld looninkomsten en uitkeringen. De fiscus kan dit doen zónder de tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder.
Hier lees je meer over beslag en wat er dan gebeurt.
Vragen over de gerechtsdeurwaarder?
Neem eerst contact op met de gerechtsdeurwaarder.
Je kan het kantoor van de gerechtsdeurwaarder bereiken tijdens de kantooruren aan het loket, via telefoon, mail of brief.
Een klacht over de gerechtsdeurwaarder
?
Wanneer je een probleem hebt met de werkwijze van een gerechtsdeurwaarder, zijn er verschillende manieren om dit op te lossen:
1 Ombudsman van gerechtsdeurwaarders
Contacteer de ombudsman voor gerechtsdeurwaarders. Hij probeert via bemiddeling een oplossing te vinden. Dit is vooral nuttig bij misverstanden of onduidelijkheden.
Let op: de ombudsman behandelt geen tuchtzaken en kan geen sancties opleggen.
Meer info op: ombudsgdw.be
2 Officiële klacht indienen
Wanneer bemiddeling niet volstaat, kan een klacht worden ingediend:
- ofwel bij de arrondissementskamer waarvan de betrokken gerechtsdeurwaarder deel uitmaakt. Zoek de contactgegevens op: Arrondissementen | Gerechtsdeurwaarders
- ofwel bij de Nationale Kamer van de Gerechtsdeurwaarders. Hier kan je schriftelijk een klacht indienen.
Let op! Kies één van deze twee opties. Beter niet allebei, want dat kan de behandeling van je vraag vertragen.
3 Een klacht bij de beslagrechter
In sommige gevallen kan een klacht bij de beslagrechter worden ingediend. Daarvoor vraag je best juridisch advies.
Neem contact op met juridische bijstand, zoals een juridisch expert of een (pro-deo) advocaat.