Wat is beslag en wat gebeurt er dan?
Wanneer je jouw schulden niet betaalt, kan de schuldeiser beslag leggen op jouw bezittingen. Dit betekent dat een gerechtsdeurwaarder jouw spullen aanwijst die de schuldeiser kan opeisen om de schuld in te vorderen.
Na het beslag mag je deze goederen niet meer verkopen of weggeven. De schuldeiser kan deze spullen verkopen om jouw schuld te betalen.
Welke soorten beslag zijn er?
Er zijn verschillende vormen van beslag. Je kan ze indelen op basis van het voorwerp en naargelang het doel van het beslag.
Drie soorten beslag
Op basis van het voorwerp zijn er drie soorten beslag:
- Beslag onder derden: zoals loon, uitkeringen, huurgelden, bankrekeningen.
- Beslag op roerende goederen: zoals meubels, voertuigen, huishoudapparaten.
- Beslag op onroerende goederen: zoals woningen, grondpercelen, garages.
Bewarend of uitvoerend beslag
Je kan beslag ook indelen naargelang het doel.
- Bewarend beslag: de goederen mogen nog gebruikt worden, maar je mag ze niet verkopen of weggeven. De gerechtsdeurwaarder 'bewaart' ze onder beslag voor de schuldeiser. Nu weet de schuldeiser ongeveer hoeveel spullen je hebt en welke waarde ze hebben. Let op! Wie de spullen toch verkoopt of weggeeft, kan zware straffen krijgen.
- Uitvoerend beslag: het doel is om de goederen later te verkopen. De opbrengst wordt verdeeld onder de verschillende schuldeisers volgens de wettelijke regels.
Let op! In sommige gevallen verandert 'bewarend beslag' in 'uitvoerend beslag'.
De gerechtsdeurwaarder gaat eerst jouw spullen opschrijven in bewarend beslag. Nadien kunnen die verkocht worden in het uitvoerend beslag.
Belangrijk: We raden aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de gerechtsdeurwaarder.
In elke fase kan je de gerechtsdeurwaarder contacteren. Als facilitator zoekt hij naar een oplossing die goed is voor alle partijen.